تولیدی بچه ( افزایش جمعیت به چه قیمتی )
تاريخ : چهار شنبه 11 مرداد 1391برچسب:کاهش جمعیت , سیاست های جمعیتی ,, | 19:11 | نویسنده : وکیل باشی

قانون - مدیر کل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال با اعلام اینکه ایران در میان 26 کشور منطقه از لحاظ نرخ باروری رتبه 25 را دارد گفت: افزایش هزینه‌های مالی، سیاست تک فرزندی و به تاخیر انداختن فرزند اول، افزایش سن ازدواج و ... باعث شد جمعیت ما رو به کاهش برود.

به گزارش مهر، علی اکبر محزون در نشست خبری روز سه شنبه افزود: سیاست های جمعیتی به 4 دسته تقسیم می شوند که سیاست های مستقیم ، صریح و ضمنی ، مداخله ای و تک فرزندی و داخلی و خارجی از جمله این سیاستها هستند که دولتها می توانند در جهت افزایش رشد جمعیت از آنها بهره ببرند.
عوامل کاهش جمعیت ایران

وی به موضوعاتی که باعث کاهش رشد جمعیت ایران شده است اشاره کرد و گفت: کاهش نرخ باروری، افزایش سن ازدواج، سیاستهای تهدید موالید و افزایش سن باروری باعث شده رشد جمعیت در کشور ما کاهش پیدا کند.

محزون با اشاره به اینکه در سال 1346 اولین سیاست جمعیتی با تاکید بر تنظیم خانواده تدوین شد به طوری که سن ازدواج دختران از 15 به 18 سال و سن ازدواج پسران نیز ار 18 به 20 سال افزایش یافت اما پس از انقلاب سن قانونی ازدواج مجددا به 15 و 18 سال بازگشت و همین امر باعث شد رشد جمعیت شدت بگیرد. اما در اواخر دهه 60 که با رشد زیاد جمعیت روبرو شدیم باعث شد که در سال 68 قانون سیاست جمعیتی تدوین شود که به کنترل باروری تاکید داشت به طوری که در سال 72 ماده ای به تصویب رسید که برای فرزند چهارم به بعد سیاست های حمایتی مانند بیمه، کمک هزینه و غیره حذف شد که در مجموع این عوامل باعث شد که نرخ باروری کاهش پیدا کند.
کاهش رشد جمعیت ایران از کشورهای دیگر بیشتر است

مدیر کل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال با اشاره به اینکه کاهش رشد جمعیت ما از کشورهای دیگر بیشتر است، گفت: در سال 62 تا 65 انفجار جمعیتی رخ داد اما در سالهای 71 تا 72 بر اساس تنظیم خانواده رشد موالید از 3.2 به 2.3 رسید و این گونه توانستیم جمعیت را کنترل کنیم اما از آن سال به بعد با سقوط آزاد جمعیت کشور روبرو شده ایم به طوری که سرعت رشد در ایران از سرعت رشد متوسط جهانی قاره آسیا و همچنین 26 کشور منطقه بیشتر بوده است.

محزون تاکید کرد: بر اساس آمارهای موجود در سال 2010 در بین 26 کشور منطقه از لحاظ جمعیتی رتبه 23 را دارا بودیم و همچنین از نظر نرخ باروری نیز رتبه 25 را کسب کردیم به طوری که نرخ باروری ما به زیر سطح جانشینی یعنی 1.6 رسیده است.

افزایش هزینه های مالی عامل کاهش جمعیت کشور

وی به عواملی که باعث کاهش جمعیت کشور شده اشاره کرد و گفت: عوامل اجتماعی و فرهنگی، تغییرات و هزینه نگهداری فرزند و افزایش هزینه های مالی و همچنین سیاست تک فرزندی و به تاخیر انداختن فرزند اول ، افزایش سن ازدواج و ... باعث شد که جمعیت ما رو به کاهش باشد.

به گفته محزون کاهش رشد جمعیت باعث می شود که طی 20 الی 30 سال آینده رشد جمعیت کشور منفی شود به طوری که از 2.1 به زیر سطح جانشینی به 1.6 درصد برای رشد باروری رسیده ایم.

مدیر کل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال تاکید کرد: مسن شدن بخش مهمی از جمعیت جوان و اضافه شدن جمعیت سالمندان کشور باعث می شود که طی سالهای آینده با جمعیت سالمند روبرو شویم.
23.5 درصد جمعیت کشور زیر 15 سال هستند

محزون گفت: در حال حاضر 23.5 درصد جمعیت کشور زیر 15 سال، 31.5 درصد 15 تا 29 سال ، 39.5 درصد 30 تا 64 سال و 5.5 درصد نیز 65 سال به بالا هستند. بر همین اساس پیش بینی می شود تا سال 1405 جمعیت سالمندان به 7.4 درصد و تا سال 1425 نیز با یک شیب صعودی به 18 درصد برسد.

مدیر کل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال گفت: سالمند شدن جامعه و همچنین کاهش جمعیت نیاز به راهکارهایی دارد که بتوان کاهش نیروی کار را بر اساس آنها جبران کرد به طوری که در کشورهای دیگر در صورت بروز این مشکل سیاست مهاجرپذیری رخ داده است.
ضرورت بازنگری در سیاسیتهای جمعیتی

به گفته وی چالش های سیاسی امنیتی و به تبع آن چالش های فرهنگی در صورت مهاجرپذیری در کشور ایجاد می شود به همین دلیل نیاز است که در سیاست های جمعیتی کشور بازنگری صورت گیرد به طوری که سطح باروری زیر جانشینی را حفظ کنیم تا بتوانیم تعادل جمعیتی داشته باشیم.

محزون با اشاره به اینکه اولین راهکار رفع محدودیت های تنظیم خانواده است گفت: تدوین سیاست های تشویقی برای فرزند چهارم به بعد و همچنین جایگزین کردن مفاد دیگر به سیاست های تنظیم خانواده قبل از جمله اقداماتی است که می توان برای حفظ تعادل جمعیتی کشور انجام داد.

وی با اشاره به اینکه 70 درصد جمعیت کشور 15 تا 64 سال سن دارند افزود:  در حال حاضر جمعیت 15 تا 64 ساله ما فرصت طلایی خوبی محسوب می شود به طوری که می تواند به ما در جهت رشد و توسعه اقتصادی کشور و همچنین استفاده از باروری آنان استفاده کرد.
15 درصد طلاق های صورت گرفته در کشور به کمتر از یک سال زندگی مشترک رسیده است

مدیر کل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال  تصریح کرد: 15 درصد طلاق های صورت گرفته در کشور به کمتر از یک سال زندگی مشترک رسیده است و همچنین 50 درصد نیز در سالهای زیر 5 سال زندگی مشترک رخ داده است به همین دلیل باید برای جبران این موضوع سیاست ها و آموزش ها و مهارت های لازم به خانواده ها داده شود.

به گفته محزون همسن گزینی در ازدواج از دیگر راهکارهایی است که می توان برای رشد جمعیت از آن بهره برد که به حفظ تعادل جمعیتی در سن ازدواج نیز کمک می کند.

به گفته وی، 85 درصد جمعیت پسران در سنین 20 تا 34 سالگی ازدواج می کنند و همچنین 85 درصد دختران نیز در سن 15 تا 29 سالگی ازدواج می کنند."

---------

اصولا در نوشتار بالا سعی مسئول محترم القاء مفهوم مدنظره با استناد به آمار و اطلاعات مستند است که اصولا این روش با توجه به زمینه فعالیت و دسترسی ایشان به منابع اطلاعاتی امری بدیهی و مناسب به نظر می رسد ، اما نکته قابل ذکر در این زمینه بحث طرفین مقایسه است ، زیرا مقایسه ایران با کشورهای منطقه می باشد و در این مقایسه این نکته اساسی مورد غفلت قرار می گیرد که آیا با توجه به رشد جمعیتی سابق در این کشور که مسئول محترم از آن به عنوان انفجار جمعیت یاد نموده اند ، آیا کشورهای مورد مقایسه هم این دوره را سپری نموده اند ؟ همچنین آیا کشور  هنوز نیازمندی رشد جمعیتی در حدود همان دوران می باشد ؟

برای پاسخگویی به سئوال دوم مطروحه در فوق کافی است نگاهی به وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور داشته باشیم تا یکی از علت های زمینه ساز کاهش اتوماتیک وار موالید را کشور در یابیم که البته خود کارشناس محترم نیز در قسمت هزینه های مالی کشور بر این نکته تاکید فرموده اند ؛ اما ضروری است که از زاویه جدیدی نیز به این موضوع نگریسته شود و آن بحث مدیریت کلان جامعه  است ، زیرا اگر تنها به وجود جمعیت فعلی در کشور نگریسته شود در خواهیم یافت که در بسیاری از امکانات حداقلی برای رفاه دچار مشکل هستیم و تقریبا روزی نیست که اخباری مبنی بر ضعف در تکافوی  موضوعات مربوط به نیازهای عمومی چون آب آشامیدنی ، برق ، امکانات عمومی شهری همانند مدارس ، بیمارستان ها ، و مراکز علمی و تسهیلات عمومی چون فضای سبز ، حمل ونقل عمومی و حتی در تامین مایحتاج ضروری مردم  را نداشته باشیم . با این وجود ما علل واقعی یقیقنا مجالی برای بررسی علل جانبی یا موارد فرعی باقی نخواهد بود زیرا اصولا تا موقعی که یک رفاه حداقلی در جامعه در دسترس بنظر نرسد ، یقینا صحبت از سیاستگذاریهای کلان جمعیتی امری اجرایی و موثر بنظر نمی رسد و مثال دمیدن به شیپور از زاویه گشاد آن است که با بردن انرژی زیاد دارای آثار کمی است . در هر صورت به نظر می رسد که بجای تدوین سیاست های جمعیتی ،  بحث سیاست های اقتصادی و نظام توزیع کلان بیشتر جدی گرفته شود .

 ماخذ : پایگاه خبر رسانی قانون کد خبر 31592


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه: